Danmark og danskerne

Julen

Den 24. december holder danskerne juleaften.

Juleaften er årets store familieaften, og der er mange familietraditioner forbundet med den aften.
De fleste holder jul med familien, man mødes omkring kl. 18 til den store julemiddag.
En traditionel julemiddag består af and fyldt med svesker og æbler. Til anden serveres der kogte kartofler, brun sauce, rødkål og små brunede kartofler (kartofler stegt i smeltet sukker) dertil en god rødvin.
Desserten er ofte ris à l’amande med varm kirsebærsauce. Og i skålen med ris à l’amanden gemmer man en hel mandel.
Den som finder mandlen, får en mandelgave. Det kan f.eks. være en æske chokolade, en bog eller et spil.
Efter maden, og før man får sine julegaver, danser hele familien rundt om det pyntede juletræ, mens de synger er par julesange.
Man siger, at julen er børnenes fest, og det er da også børnene, der får flest gaver.
Når alle gaverne er pakket op, bliver der ofte serveret frisk frugt, konfekt, chokolade, hjemmebagte julesmåkager, kaffe og te.
Juleaften er en familieaften, og den slutter ikke så sent.

Julen har mange andre traditioner. Fra d. 1. december begynder nedtællingen til den store dag, d. 24. december. I mange hjem tænder man hver dag et kalenderlys. Og i fjernsynet starter julekalenderen for børn.
Børnene elsker december måned. De klipper og klistrer julepynt, får julehistorier og synger julesange. Nogle børn får også en pakkekalender med 24 små pakker, en til hver dag.
Julefrokosten er også en tradition.
De fleste arbejdspladser holder julefrokost for deres medarbejdere. Til en traditionel julefrokost serveres forskellige slags sild og laks, lune retter, øl og snaps.
I mange familier er det en tradition at mødes 1. eller 2. juledag til en julefrokost. Og mange venner skaber også deres egen tradition med julefrokost i december måned.

Tekst og dialog
Grammatik og øvelser
Lyt og forstå
Danmark og danskerne
Julen
Julekort
Ordliste