Spørgsmål til vejret

 

Danskerne taler meget om vejret.

Når solen skinner siger folk :” Hvor er det dejligt vejr” eller ”Sikke et skønt vejr”. Og når det regner, eller det bare er koldt og blæser, siger de : ”Hvor er det dårligt vejr” eller ”Sikke et møgvejr”.

Vinteren kan være lang og mørk. På årets korteste dag står solen op ca. kl. 8.40 og går ned igen kl. 15.40. Årets korteste dag kaldes for vintersolhverv, og i Danmark er det enten den 21. eller 22. december.

Forårssolen bringer stor glæde, og når solen skinner ser man folk på fortovscaféerne, i parkerne, eller hvor de nu kan finde sig en lille solplet.

Om sommeren er der også mange mennesker i byens parker, og folk tager til stranden og bader. De danske sommeraftener er lange og lyse, og på årets længste dag d. 21. juni går solen ned ca. kl.22 og står op igen ca. kl. 4.30. Årets længste dag kaldes for sommersolhverv.

Vejret i Danmark skifter meget, og man kan aldrig være sikker på sol og varme om sommeren eller sne og frost ved juletid. Faktisk har der kun været 7 tilfælde af hvid jul siden 1900. Men én ting er sikker, og det er regnvejret.

Gennemsnitlig er der 121 nedbørsdage om året i Danmark. Heldigvis regner det tit om natten. Syd- og Sønderjylland er det sted i Danmark, hvor det regner mest (134 nedbørsdage), mens Bornholm er det sted, hvor det regner mindst (103 nedbørsdage om året). Bornholm er også det sted i landet, der har flest solskinstimer nemlig 1580, mens gennemsnittet på landsplan er 1495 timer.

August er årets varmeste måned. Gennemsnitlig er dagtemperaturen 20 C.

Årets koldeste måned er januar. Gennemsnitlig er dagtemperaturen 2 C.

Kilde: www.dmi.dk   


Rigtigt Forkert
Danskerne taler aldrig om vejret. klik for rigtigt klik for forkert
Årets korteste dag er den 1. december. klik for rigtigt klik for forkert
Årets længste dag kaldes for sommersolhverv. klik for rigtigt klik for forkert
Der er gennemsnitlig 134 nedbørsdage i Danmark om året. klik for rigtigt klik for forkert
Det regner mest i Vestjylland. klik for rigtigt klik for forkert
Gennemsnits temperaturen for årets varmeste måned er 200 C. klik for rigtigt klik for forkert
Man kan altid være sikker på sol og varme i sommermånederne. klik for rigtigt klik for forkert
Tekst og dialog
Grammatik og øvelser
Lyt og forstå
Danmark og danskerne
Vejret
Spørgsmål til vejret
Ordliste