Varme hveder. Hvad er det? Det er store varme hvedeboller, som danskerne spiser aftenen inden Store Bededag. Og hvad er Store Bededag? Det er en helligdag, som altid falder på den fjerde fredag efter påske.
Store Bededag blev indført i 1686 af biskop Hans Bagger fra Roskilde. På Store Bededag skulle alle faste indtil gudstjenesterne var slut, og ingen måtte arbejde. Derfor bagte bagerne aftenen før Store Bededag ekstra store hveder, eller hvedeknopper, som smager særligt godt, når de bliver ristet dagen efter, og som folk kunne riste og spise efter gudstjenesten Store Bededag. Men mange spiste bollerne om aftenen, mens de var lune og sprøde. Derfor har danskerne i dag tradition for at spise varme hveder aftenen inden Store Bededag.
I Norge har man også en Store Bededag. Men den blev i 1950 flyttet til en søndag. Nogle danske politikere mener at man også i Danmark skal flytte Store Bededag til en søndag eller helt afskaffe Store Bededag. På den måde kan den danske stat spare to milliarder kroner. Andre mener, at man skal bevare Store Bededag, fordi dagen er blevet en stor konfirmationsdag.
Opskrift på varme hveder, fra Arla.dk
Tilberedningstid: 60 minutter.
Antal: 16 stykker.
Ingredienser: 50 g gær 4 dl sødmælk 2 sammenpiskede æg ½ tsk salt 1 tsk stødt kardemomme 1 spsk sukker 1 kg hvedemel Lun mælken let og udrør gæren heri. Tag 2 spsk af æggemassen fra til pensling og tilsæt resten. Drys salt, kardemomme og sukker over melet, og tilsæt mel efterhånden. Ælt dejen sammen til en let og smidig dej. Tildæk den og lad den hæve 30 minutter. Tag dejen ud på bordet, ælt den igennem og form dejen til 16 boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, med ca. 1½ cm. imellem bollerne. Lad dem efterhæve 20 minutter. Pisk den gemte æggemasse med lidt vand og pensl bollerne. Bag dem ved 200 grader i ca. 18-20 minutter. Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter. Spises med smør og solbærsyltetøj.
Name (not required)
Email (not required)
Website
Advisér mig på opfølgende kommentarer via email